Hälsporre

Hälsporre, eller plantar fasciit som det i andra termer heter, är ett av de vanligaste sätten att få ont i hälen. Skadan påverkar senan som sitter under hälen och löper upp till framfoten och tårna. Skadan uppstår som ett resultat av en överbelastning av senstråket. Hälsporre kan vara långvarigt, men smärta och läkningstid kan reduceras avsevärt med lindring och behandling. Till exempel genom att använda ett mjukt och stötdämpande hälinlägg avlastar du hälen direkt eller med en kompressionsstrumpa som ger foten stöd. Att ha ont i hälen kan vara väldigt smärtsamt, men med olika hjälpmedel kan du hjälpa till att lindra hälen och därmed lindra smärtan. Med tiden kan man också hjälpa foten att läka hälsporre.

Avlastande hälskydd (2st)

99 kr
Leveranstid: 1-2 arbetsdagar

Högelastisk bandagetejp 4.5m

69 kr
Leveranstid: 1-2 arbetsdagar

Inlägg för hälsporre

149 kr 99 kr
Leveranstid: 1-2 arbetsdagar

Hälinlägg (2st)

149 kr 99 kr
Leveranstid: 1-2 arbetsdagar

Nattstrumpa hälsporre

99 kr
Leveranstid: 1-2 arbetsdagar

Mjuka hälkoppar (gel)

159 kr 99 kr
Leveranstid: 1-2 arbetsdagar

Hälkudde (2st)

99 kr
Leveranstid: 1-2 arbetsdagar

Hälinlägg för hälsporre

199 kr 99 kr
Leveranstid: 1-2 arbetsdagar

Skoinlägg hälsporre

149 kr 99 kr
Leveranstid: 1-2 arbetsdagar

Hälskydd gel (2st)

149 kr 99 kr
Leveranstid: 1-2 arbetsdagar

Skoinlägg hälkudde

149 kr 99 kr
Leveranstid: 1-2 arbetsdagar

Hälsporre, plantar fasciit vad är det?

Hälsporre (plantar fasciit) är vanligtvis mycket smärtsamma och den vanligaste orsaken till hälsmärta. Det orsakas av en lokal inflammation på grund av bristningarna i senspegeln under foten.

Enkelt förklarat kan man säga att det är remsan av bindväv (fascia) som löper på undersidan av foten mellan hälbenet och framfoten. Plantarfascian har bland annat till uppgift att skapa en fjädrande båge, som fungerar både som stötdämpare och som "gummisnöre". Det är alltså där bindväven fäster i hälbenet som man får ont.

Det är sällan ett fall av en "äkta" hälsporre, det vill säga ett benöverlägg på själva hälbenet. Men det är vanligt att överansträngning av plantarfascian ändå kallas för hälsporre.

Symtom på hälsporre, plantar fasciit

Smärtan är oftast tydligast under den främre delen av hälen. Framför allt under den inre halvan av hälbenet, men smärtan kan även kännas direkt under hälen och ibland på framkanten av hälbenet mot fotvalvet.

När du står upp placeras mer än hälften av din kroppsvikt på dina hälar och hälsporre, så plantar fasciit tenderar att ha mest smärta när du står upp eller när du börjar gå. Vid stora problem kan smärtan även kännas i vila. Hälsporre kan påverka båda fötterna samtidigt, men bara en fot är vanligare.

De största problemen uppstår vanligtvis på morgonen med de första stegen när man går upp ur sängen eller efter att ha suttit en stund under dagen och sedan gått upp. Anledningen till det är att både muskler och bindväv drar ihop sig under natten/vid vila.

Det gör att många som drabbats av hälsmärta börjar gå på framfoten eller på utsidan av foten för att slippa smärtan under hälen.

Varför får du hälsporre?

Hälsporre uppstår ofta som ett resultat av överansträngning.

Det är vanligt vid vardagsstress och besvären uppstår lika ofta hos personer som inte idrottar. Överbelastningen orsakas ofta dagligen av dåliga skor eller innersulor som inte stabiliserar eller kontrollerar foten under belastning.

Hälsmärtor kan också uppstå i kombination med en ökad träningsnivå, antingen om du börjar träna för snabbt eller om du ökar intensiteten på träningen.

Även små förändringar kan orsaka överträning, till exempel vid byte av skor, byte av underlag vid löpträning eller vid återgång till träning efter ett uppehåll.

Vissa fottyper är också kopplade till en ökad risk för hälsmärta. Både höga och låga valv kan vara orsaker till hälsmärta. Ett samband med nedsatt rörlighet i fotleden har också noterats. Begränsad rörlighet i ankelleden är till exempel vanligt efter kraftiga eller upprepade vristvrickningar.

Behandling av hälsporre, plantar fasciit

Det finns flera sätt att behandla hälsporre och ju tidigare en åtgärd sätts in, desto bättre förutsättningar för att snabbare bli problemfri. Generellt sett bör inflammationer i foten inte försummas då långvariga besvär med smärta i samband med hälvärk är svåra att bli av med.

Ofta kommer vila, rehabiliteringsövningar och ett par mjuka och stötdämpande hälinnersulor att räcka långt för att minska hälsporre. Lindring på olika sätt är ofta mycket effektivt för att minska smärta i hälen och det förhindrar även att tillståndet förvärras. Vila kombinerat med rehabiliteringsövningar och att du använder ett par mjuka skoinlägg som ger stötdämpning, kompressionsstrumpor eller tejpning och en nattskena mot hälsmärtor brukar räcka.

Ibland kan dock större behandlingar som stötvågsterapi, akupunktur och laserterapi krävas, och i sällsynta fall kan även operation krävas.

  • Reliefskoinlägg för plantar fasciit/hälsporre. En avlastningsinsats bidrar till minskad belastning över det inflammerade området. Avlastningsinlägg finns för både skor och i strumpor för inomhus.
  • Pronationsstöd – Anatomiska tillstånd med överpronation i foten bidrar till ökad risk för att utveckla plantar fasciit/hälsporre. En stabiliserande och pronationskompenserande sula säkerställer minskad felställning i foten och bidrar därmed till en bättre och mer normal belastning på senspegeln som orsakar smärta vid plantar fasciit.
  • Kompression fungerar ofta väldigt positivt när man har ont i hälen. Kompression och stöd finns för att enkelt lyfta senspegeln i klumpfoten för att minska belastningen. Kompressionsstrumpa är utvecklad för att lindra plantar fasciit och kan användas oavsett aktivitet i förebyggande syfte eller vid problem med hälsporre.
  • Nattskenan är ett utmärkt komplement för morgonsmärtor och stelhet. En anpassningsbar nattskena sträcker ut senspegeln under foten på natten och bidrar ofta till smärtlindring av morgonstelhet och smärta i foten. Nattskenan för hälsmärta är designad för att ge adaptiv stretching av senan under foten för att bidra till en välsträckt sena. Nattskenan är en av de mest effektiva lösningarna för att förhindra återkommande problem med hälsporren, även på lång sikt.

Tips för att minska hälsporre:

  • Använd mjuka innersulor i dina skor med stötdämpning för hälarna.
  • När du vistas inomhus, använd en mjuk gelestrumpa under hälen.
  • Sträck ut plantarfascian med en nattstrumpa, nattskena eller ett stretchband.
  • Använd hälsporrestrumpor med kompression för snabbare läkning.
  • Utför cirkulationsövningar för att öka blodflödet i foten.

6 övningar för hälsporre, plantar fasciit och hälsmärta

1. Böj och sträck på tårna

Ligg eller sitt. Böj och sträck ut tårna. Gör stora rörelser från extremposition till extremposition. 20-30 gånger i varje riktning och upprepa två gånger. Gör gärna övningen flera gånger om dagen.

2. Sprid ut tårna

Ligg eller sitt. Sprid ut tårna, slappna av och upprepa 20-30 gånger. Upprepa två gånger. Gör övningen flera gånger om dagen.

3. Vinkla foten in och ut

Ligg eller sitt. Vinkla foten inåt (sulorna mot varandra) och utåt (sulorna isär). Stora rörelser från extremläge till extremläge. 20-30 gånger i varje riktning. Upprepa två gånger. Gör övningen flera gånger om dagen.

4. Dra åt plantar fascia

Sitt ner. Lyft den "dåliga" foten på det andra knäet så hälen är snett uppåt. Ta tag i tårna med handen och böj dem uppåt så att plantarfascian spänns upp under klumpfoten (känn med andra handen att senlinjen i klumpfoten dras åt). Håll plantar fascia stretch i 10 sekunder och upprepa 10 gånger. Gör denna övning tre gånger om dagen. Första gången innan de första stegen på morgonen, andra gången på lunchen och sista gången på kvällen. Denna övning har i en studie visat sig vara effektiv vid tidiga problem (1-6 veckor) och många patienter har lättare att ta de första stegen efter detta.

5. Sträck hälsenan

Ställ dig mot en vägg och placera hälen på golvet, samtidigt som du placerar din främre fot mot väggen. Närma dig långsamt väggen med överkroppen, känn sedan hur trycket ökar både under foten i hälsenan och på baksidan av vaden. Du kan göra samma övning sittandes på en stol genom att lägga något över din framfot, t.ex. en handduk. Håll ut benet i luften och dra sedan handduken så att tårna pekar mot dig. Detta gör att du skapar tryck i hälsenan.

6. Massageboll under foten

När du har ont i hälarna kan en massageboll göra underverk för att minska smärtan. Genom att massera fotsulorna och hälsenan under fötterna kan du lindra symptomen på hälsporre. Sätt dig ner på en stol eller soffa och placera en massageboll på golvet under ena foten. Rulla bollen under foten i cirka fem minuter och byt sedan fot. Detta är en enkel övning som kan göras varje kväll, till exempel framför tv:n