Benhinneinflammation

Benhinneinflammation (Artros) är egentligen en överbelastningsskada på insidan av skenbenet. Där underbenets muskler och senor fäster. Inflammationen kännetecknas av smärta på fram- eller insidan av underbenet och är den vanligaste kroniska belastningsskadan hos idrottare och står för 6-16 % av alla löpskador. Fortsatt belastning kan förvärra osteit, medan vila vanligtvis läker skadan. Vanliga åtgärder är korrigering av fotposition med skoinlägg & stödstrumpor.

Benhinneinflammation, vad är det?

Benhinneinflammation känns som en tråkig eller intensiv och stark smärta längs fram- och insidan av underbenet. Ca 5-15 centimeter ovanför den inre fotkulan. Smärtan kan bli mer intensiv ju mer tid du tränar, men ibland kan den också avta efter en stunds rörelse. Även i vila kan du uppleva en dov värk eller smärta och stelhet. Vissa beskriver känslan som en slags trötthet i benen och ibland kan en liten svullnad ses längs framsidan av underbenet. Oavsett hur du upplever din smärta är det överanvändning av dina muskler och senor som orsakar smärtan.

Symtom på inflammation i benhinnan

  • Matt eller skarp smärta längs framsidan och insidan av skenbenet (skenbenet eller skenbenet).
  • Smärtan kommer från fysisk aktivitet som inkluderar löpning och hopp.
  • Smärtan kan bli så stark att aktiviteten måste avbrytas.
  • Smärtan avtar med vila.
  • Ömhet och svullnad kan kännas längs kanten av skenbenet.

Varför får man benhinneinflammation?

Benhinneinflammation uppstår genom att överbelasta underbenet genom mer belastning än det är tillfälligt tränat för. Överbelastningen kan komma från t.ex. har ökat träningsdosen för snabbt, haft hög belastning under en längre tid, sprungit eller hoppat på hårt underlag eller även tränat med dåliga skor som inte passar dina fötter. Dåliga anatomiska och biomekaniska förhållanden kan också öka risken.

Meningit drabbar motionärer och idrottare som springer och hoppar i stor utsträckning. Människor som pronerar, har höga fotvalv, är plattfota eller överviktiga är också i riskzonen. Även personer med något ökad utåtrotation av underbenen tenderar att drabbas oftare. Cirka 4-35 % av idrottare och militärer lider av denna skada.

När denna överbelastning uppstår kan det bero på olika saker. Den kanske vanligaste orsaken är trötta muskler och senor på grund av en för snabb upptrappning av träningen som inte kan absorbera de stötar som uppstår vid löpning eller hopp. En annan anledning är att för mycket stress på skelettet leder till mindre benbildning än bennedbrytning. Fötter med höga fotvalv är ofta dummare än fötter med vanliga höga fotvalv, som absorberar stötar upp under benet sämre. Varje gång ett steg sätts in böjs skenbenet avsevärt framåt och bakåt och man kan då förstå att vid för stor sådan belastning kan det uppstå både skador på infästningen till den och små sprickor (spänningsfrakturer) i den. Fötter med ökad pronation leder till att underbensmusklerna blir översträckta, vilket ger ökad belastning i fästet till skenbenet och det kan också vara en bidragande orsak. Dessutom kan stelhet och orörlighet i musklerna bidra till utvecklingen av skadan.

Behandling av benhinneinflammation

Att ta en paus från den utmanande aktiviteten är mycket viktigt. Träna istället i en träningsform som inte belastar underbenet med stötar. Om du springer kan du prova t.ex. crosstrainer eller vattenlöpning som är skonsammare. Det är bra att inte vila helt utan istället hitta ett skonsammare alternativ. Att stretcha musklerna på fram- och baksidan av underbenet kan hjälpa.

Alternativa träningsformer kan vara simning, vattenträning, cykling, crosstrainer, rodd, rullskridskoåkning.

Som ett komplement har ett mjukt skoinlägg och vadskydd, men även stödstrumpor som ökar blodcirkulationen, gett mycket bra resultat.

Egenvård för benhinneinflammation kan vara:

  • Vila från utmanande aktivitet.
  • Välj alternativ träning som inte framkallar symtom.
  • Sträck ut musklerna på fram- och baksidan av underbenet.
  • Kontrollera att dina skor är anpassade efter din fot och löpning.
  • Investera i ett vadskydd och stödstrumpor som hjälper till att stödja under träning.

Tips för att minska förekomsten av benhinneinflammation

  • Stötdämpande skoinlägg minskar risken för skador.
  • Vadskydd och stödstrumpor hjälper till att stödja under träning.
  • Öka träningsdosen långsamt.
  • Undvik att springa eller hoppa på hårda ytor.
  • Se till att ha löparskor som framför allt är bekväma, men eventuellt också ska kompensera om du pronerar, har höga fotvalv eller är plattfotad.
  • Stärk vadmusklerna på fram- och baksidan av underbenet och sträck både fram- och vadmusklerna.